Madeleine Wideland blogg

Välkommen till en ny webbshop och hemsida!

Vissa saker får man lära sig den hårda vägen.

 

Det är djupt ironiskt att jag skrev ett långt inlägg på det temat, varpå jag sen av misstag raderade hela inlägget utan att märka det, startade om datorn för att sen inte kunna återskapa det på något sätt jag känner till. Lärdom à la den hårda vägen: 1. Klipp inte ut text istället för att kopiera den 2. Spara alltid en gång för mycket i bloggverktyget.

Det jag egentligen skulle berätta och nu kommer att göra enligt principen gör om gör rätt, är att jag den hårda vägen insett att jag vill och behöver byta plattform för min webbshop. Som du förstår har jag nu gjort det eftersom det är där du läser den här bloggen. Nu undrar du säkert hur jag kommit på den oerhört ansträngande tanken att byta plattform efter bara ett drygt halvår med den första. Det kan man verkligen undra eftersom det är ett riktigt tidskrävande och komplext jobb som man helst verkligen inte vill göra.

Svaret är att jag, i samarbete med min wing woman Anna Berglund som är e-handelsexpert och kan en massa saker bakom kulisserna, så att säga, kom fram till att webbshoppen även måste finnas på svenska. Ambitiös som jag är så tänkte jag att det är lika bra att köra på engelska direkt eftersom jag vill knyta kontakter med människor över hela världen. Det har jag också gjort och det är jag jätteglad för, men de blir inte i första hand kunder eftersom läget i världen gör att transporter blir dyrare och svårare. Sen har vi Storbritannien och Brexit som ställer till det. Och till USA blir fraktkostnaden nästan hälften av kostnaden för själva kudden. Inte många som tycker det känns rimligt, inte jag heller.

 

Jag förstod också att jag tappar tänkbara kunder eftersom min målgrupp, eller kundkrets som man sa förr i tiden, till stor del finns i Sverige och Norden och helst handlar på sitt modersmål för att vara säkra på vad som står skrivet även med små bokstäver.

För min egen personliga del kan jag känna att det ibland också blir som ett tunt filter mellan mig och de som läser när jag skriver och pratar på engelska. Jag blir liksom mer formell och lite allvarligare än vad jag egentligen är.

Om ni har någon kunskap om webbplattformar så vet ni att alla olika plattformar har olika egenskaper och det finns egentligen ingen som uppfyller alla krav och behov, det är alltid en fråga om att välja den som passar ens behov bäst. Den plattform jag valde först visar sig inte kunna hantera flera språk och inte heller går det att få betalningsdelen på svenska. Eftersom det är där många tycker att det känns riskfyllt att inte förstå riktigt vad som sägs, så såg jag inget annat alternativ än att flytta över allt till en plattform som är gjord för e-handel och därför hanterar alla sådana frågor mycket bättre.

 

Så efter ett antal veckors huvudbry, kopierande, klistrande, uppladdande, inläggande, layoutande, skrivande, sorterande, flyttande och vad mer du kan tänka dig, så är nu den nya shoppen publicerad! Jag är fortfarande blek så man bländas trots att det är hundra grader och sol ute och jag får kisa när jag går ut på min dagliga promenad, men det är det värt tänker jag!

Jag har med detta nu lärt mig ännu en plattform/verktyg genom att vara envis, vetgirig och lägga orimligt många timmar på att lista ut hur den funkar och hur jag vill ha det. Smartare och snabbare hade varit att anlita någon att göra det åt mig, men jag tycker också mitt i alltihop att det är väldigt roligt att lära mig nya saker och sen veta att jag behärskar det själv. Så känner du någon som behöver hjälp med en webbshop, hemsida eller liknande så går det bra att höra av sig!

 Med detta så sätter jag ett stort CHECK i rutan för webbshoppsmigrering och hoppas på att jag får packa beställningar så det ryker om det den kommande tiden.

Det händer mycket annat i livet just nu, jag har flera andra bollar på gång yrkesmässigt och det kommer jag att berätta mer om i kommande inlägg.

Allt gott,

Madeleine

PS Om du tycker att det är roligt att få veta lite mer om vad som är på gång och även ta del av fina erbjudanden så skriv upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kommer inte att bli bombad med epost utan bara få ett trevligt nyhetsbrev då och då. DS

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar