Vi öppnar butik på Torekällbergets friluftsmuseum!

Vi öppnar butik på Torekällbergets friluftsmuseum!

Vissa nyheter är roligare än andra - här kommer en som definitivt slår det mesta:

VI HAR BLIVIT MED BUTIKSLOKAL!

Och inte vilken lokal som helst utan en underbar ateljé och butik på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje. För er som inte bor i den här stan och inte känner till Torekällberget, så brukar vi lite slarvigt kalla det för miniskansen. Högt uppe på en kulle mitt i stan ligger denna plats med bebyggelse från olika delar av socknen från förr i tiden, kan man säga. Området är indelat i Staden och Landet. På Landet finns hästar, kor, får, getter, grisar, kaniner, tuppar och höns och kanske något mer som jag inte känner till. I Staden hittar vi Handelsboden, Bageriet, Lindbloms kafé, Krukmakeriet och mycket annat. Och där, i Staden, vägg i vägg med Krukmakeriet, i den del av huslängan som kallas Bostadshuset, kommer vi att ha både ateljé och butik!

Torekällbergets museum

Det här känns speciellt på så många sätt.

Eftersom jag är född och uppvuxen och fortfarande bor kvar i Södertälje, så har jag förstås varit en och annan gång på Torekällberget. Mitt allra första extrajobb som 15-åring var som museivakt i husen. Jag räknade besökare och gjorde upp eld. Och åt karameller från Handelsboden. Finfina strutar med bröstkarameller och polkagrisar.

Bulleribång

Under 80 och 90-talet spelades revy och teater på Torekällberget och jag var en del i detta i flera år. Jag glömmer aldrig de föreställningar vi spelade och kan ofta sakna det sammanhanget. Vi var unga, hängivna, begåvade, energiska och framför allt hade vi fruktansvärt roligt!

Vänner till mig drev bageriet och Café Bellevue, där vi möttes på helgerna för att äta frukost eller brunch. Alla var där, liksom.

När vi senare var många i vänkretsen som fick barn var Torekällberget ett givet ställe att mötas med barnen, där de faktiskt kunde släppas relativt lösa och klappa djuren, rida ponny och trycka i sig glass och kanelbullar.

Under de senaste 10-12 åren har jag inte varit så mycket på Torekällberget, bortsett från att mina promenader ibland tar vägen över berget och jag stannar alltid upp någonstans och kikar in genom ett fönster eller tittar in i Krukmakeriet. Där fick jag också den stora glädjen att gå en drejningskurs med några vänner, deras 50-årspresent till mig.

Som det nu är med mig, så kommer jag på saker och börjar i huvudet skissa på hur jag skulle kunna göra verklighet av det. Många gånger när jag gått igenom området däruppe på berget har jag tänkt, att det skulle ju vara så perfekt att ha en butik där. Mina tyger är som gjorda för den miljön, har jag tänkt, och det behövs mer hantverk som besökarna kan ta del av när de besöker muséet. Sagt och gjort, när tiden var mogen och min hjärna processat klart, så tog jag kontakt med museichefen och nu är vi här! Det visade sig att ledningen på berget hade samma syn på det här som jag och lokalen fanns tillgänglig.

Madde och Anna

Och nu kommer vi till den andra goda nyheten: jag ska dela lokalen med min ständiga vapendragare Anna Söderström. Anna är också lite av en kreativ mångsysslare och gör bland annat väldigt roliga och fina broderade tavlor, stickar superfina grejer, virkar och syr. I många år har vi pratat om att ha en butik tillsammans, där vi kan ta fram och sälja hantverk av hög kvalité och med en twist. Till en början kommer det mest att vara Madeleine Wideland Designs i butiken men så småningom kommer våra gemensamma saker dyka upp och Anna kommer också att ha sitt eget varumärke.

Jag kan inte med ord beskriva hur kul och rätt det här känns, jag har nog knappt fattat det ännu.

Vi öppnar väldigt snart!

Och som ni förstår har högsäsongen börjat på muséet vilket innebär att vi ska öppna redan 5 maj! Vi fick nycklarna i förrgår så nu jobbas det för högtryck - minst sagt.

Så nu är det bara att bege sig till Södertälje och Torekällbergets friluftsmuseum i sommar! Du hittar oss i Bostadshuset, vägg i vägg med Krukmakeriet.

Varmt välkommen!

Vill du hålla dig uppdaterad med vad MWD gör - nyheter i shoppen, vad som är på gång framåt samt få tillgång till erbjudanden och kampanjer lite innan resten av världen? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du här, längst ner på sidan

eller skicka ett mail till info@madeleinewideland.com

eller skicka ett dm i instagram eller messenger

Tillbaka till blogg

6 kommentarer

TACK TACK TACK för alla fina hejarop och uppmuntringar! ❤️ En dålig grej med den här kommentarsfunktionen är att jag inte kan svara på varje kommentar för sig. Så jag får tacka er alla här i samma svar och jag hälsar er varmt, hjärtligt och väldigt glatt välkomna till butiken! Vi smyger igång lite kommande helg sen ökar vi! 😍

Madeleine

Oh, vad roligt. Önskar dig all lycka och välgång.

Kristina Möller

Hej, det här är SÅ roligt och fint att läsa. För det första är det så intressant hur drömmar kan bli till verklighet. Om vi visualiserar och önskar så går drömmar ibland i uppfyllelse. Så bra av dig att kontakta Torekällberhet. Tänk att din idé och dröm slog in. Du och dina fina hantverk kommer att passa in alldeles perfekt!

Dessutom har jag också fina minnen från Torekällberget. Minns att jag som liten var där med min mamma och senare med vänner för att köpa godisstrutar och candysocker i handelsboden och alltid förundrats över en stor tavla i samma hus. En man vars skor ser ut att vridas åt det håll en står…vet du vilken jag menar? (Om den ens finns kvar.)

Senare varit där med min dotter och gjort samma sak. Köpt karamellstrut och kikat bl a på tavlan. Torekällberget är verkligen en pärla. Hoppas ta mig dit en bättre dag och hälsa på dig/er. Varmt lycka till ❤️ Kram, Anni

Anni Svensson

Jättekul ju!❤️ Så roligt att följa dig och dina fina mönster och påhitt 🤗 Stort Lycka till

Titti Backström

Vi önskar LYCKA TILL med värme o kärlek
till dessa kreativa härliga kvinnor!
Kjell o Chris

Chris Åström

Lämna en kommentar