Om linne

 

Linnetyg är vävt av fibrerna från linväxten och är en helt naturlig resurs - kanske den mest ekologiskt sunda textil som finns.

Även om det bara är de allra finaste fibrerna som används i linnetillverkning så slösas ingen del bort; överflödiga frön, olja, stjälk och fibrer används till allt från tvål till kreatursmat och papper. Få produkter är så väl tillvaratagna som lin.

Produktion av linnetyg förbrukar 5-20 gånger mindre vatten och energi än produktion av bomull eller syntetiska tyger. Linnetyg är biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart.

Lintrådar och textil ökar ungefär 20% i styrka när det blöts. Linnetyg blir alltså starkare när man tvättat det och håller alltså längre än exempelvis bomull.

Linne är i princip ludd-fritt, antistatiskt, allergivänligt och stöter naturligt ifrån sig insekter samtidigt som det ger UV-skydd.

Hur du tar hand om linnetyg och produkter

Linne är ett mycket motståndskraftigt material och kan tvättas i medel till höga temperaturer. Dock - eftersom våra textilier trycks så är det bästa sättet att få färgerna att hålla sig klara och fräscha, att först blötlägga tyget och sen tvätta i max 30 grader utan att centrifugera eller torktumla. Läs mer om hur du bäst tar hand om dina linneprodukter här.

Stryk alltid medan tyget är fuktigt, det får eventuella veck att försvinna (om du inte vill ha dem där förstås!) och det blir lättare att få ett jämnt resultat. Låt sen tyget plantorka.

Torktumla aldrig! Värmen får fibrerna att brytas och tyget blir ömtåligare.