Hantverkskärlek - en ny trend?

Hantverkskärlek - en ny trend?

Egentligen skulle det här blogginlägget ha handlat om lanseringen av den nya textilkollektionen. Det kommer det också att göra trots att det är ett par veckor sen själva lanseringen gick av stapeln. Det blir som bekant aldrig som man tänkt sig och jag hann helt enkelt inte med att skriva mitt i allt annat som skulle göras för att hinna lansera i tid. Så här kommer nu en liten återblick på de senaste veckorna.

Den nya kollektionen

Efter att ha jobbat på nya mönster och färger sen i somras samt gått igenom hela processen med provtryck, justeringar, nya tryck, sömnad, fotografering och tusen andra saker, var det äntligen dags att trycka på knappen den sista dagen i november. Den här gången har jag jobbat med ett annat material, en mix av bomull och lin, för att kunna ta fram kökshanddukar och andra dukningsprodukter som ska tåla lite mer vardaglig användning än kuddfodralen. Även de här tygerna trycks i Sverige hos ett företag som precis startat egen produktion i Skåne, Elobina. Det riktigt fina med just Elobina är att man kan trycka mindre volymer på beställning, vilket betyder att jag kan erbjuda textil och produkter på fler mönster, fler material och utan att behöva ha ett stort lager. I dessa tider av osäkerhet kring elpriser och inte minst med hänsyn till miljön så känns det riktigt bra att kunna jobba så. Ingen överproduktion utan i princip producerar vi efter beställning från kunden. Det kan innebära något längre leveranstider men det rör sig om 7-14 dagar vilket de flesta säkert står ut med om man vet att det bidrar till en bra sak.

Kollektionen går under arbetsnamnet Det svenska myset, som en naturlig följd av att jag skrev en text om just det för en tid sen. Det ÄR verkligen något unikt med vårt sätt att boa in oss här i norden. Jag fick idén till kollektionen redan i somras då jag började känna ett sug efter att skapa mönster i en lite jordigare och softare färgskala än tidigare. Det ena gav det andra och plötsligt var Karin, Tess och Liz ute i världen! Alla tre är döpta efter några av de viktigaste människorna i mitt liv.

Kvinnorna som inspirerat

Karin är min stjärnsyster som jag känt i 23 år. Med varsin biologisk storebror kände vi ett direkt systerskap när vi lärde känna varandra under ändlösa promenader med våra nyfödda döttrar. Samtalen pågår fortfarande och nu har vi dessutom precis startat ett samarbete som syftar till att sprida det helande systerskapet till så många kvinnor som möjligt och sporra till att våga utmana gamla normer och ta sin plats på jorden. Se mer av Karin här.

Tess är...kanske världens vackraste människa, inifrån och ut. Hon kom in i mitt liv genom en gammal skolkompis som hade turen att få gifta sig med henne för några år sen. Jag sjöng på deras bröllop och sen dess är vi oskiljaktiga. Se mer av Tess här.

Liz är min mamma. Hon kallades så när hon var yngre. Min mamma är den som lärt mig allt jag kan om textil, sömnad och nästan allt annat här i livet. Utan henne hade Madeleine Wideland Designs inte existerat. Hon är den som syr det mesta, fortfarande, så att jag kan göra allt det andra. Hon äger, helt enkelt. Se mer av Liz här.

Sen har vi det nygamla mönstret Lilly som fick vara med på ett hörn i en ny färgställning. Det kommer antagligen i ännu fler färger till våren.

alla nya mönster

När jag öppnade webbshoppen förra året så skedde det precis innan jul, liiite försent för att vi skulle hinna få beställningar i tid till jul. Vis av detta så släppte vi det nya precis efter black week-hysterin som inte är min grej alls, så att vi kan erbjuda genuint hantverk till jul. Jag tror att många med mig känner att det inte är okej att köpa en massa saker bara för att det är billigt längre. Många börjar på riktigt få upp ögonen för miljöpåverkan och oetiska arbetsförhållanden. Jag blir allt mer övertygad om att hantverk är på väg tillbaka.

Hantverkskärlek

Hantverk. Att skapa med händerna. Att låta processen ta tid för att hitta de bästa råvarorna och materialen. Att få ta sig tid att prova sig fram till vad som är mest hållbart, både för natur och för den produkt vi tillverkar. Känslan när man håller i något som fått ta tid, där den som skapat lagt ner sin själ och kärlek till kunnandet, den känslan är magisk!

För varje dag som går blir jag alltmer medveten om mitt ursprung. Jag ser min mammas oerhörda kunnande när hon sitter i min ateljé och syr. Jag har min mormors detaljerade broderier att häpna över. I minnet hör jag dunkandet av vävstolen på övervåningen i hennes hus. Dukar, mattor, bonader. Stickade tröjor, mössor, vantar och dockkläder. Virkade överkast, ryamattor och tovade tofflor. För att ge en talande bild av min upplevelse: första gången jag såg ett förkläde i en butik så blev jag helt ställd. Jag trodde på riktigt att sådant inte fanns att köpa i affärer, det var sådant man sydde själv. Lite som att jag inte visste vad fiskpinnar var förrän jag började skolan…

Jag försöker inte sätta mig på några höga hästar här - det ska gudarna veta att jag gjort min beskärda del för att stötta både Ikea och H&M, och gör forfarande ibland - men jag vill lära mig allt jag kan från mina förmödrar, vårda och värna det jag fått med mig och skapa utifrån det.

Jag blir också mer och mer tillfreds med att använda det jag har, att satsa på kvalité och att medvetet stötta lokal tillverkning.

Om du vill göra detsamma så har vi ett kanonfint julerbjudande med två kökshanddukar och en grytlapp för 450 kr just nu. I webbshoppen kan du se alla de nya mönstren och julpaketen. Och du kan vara helt säker på en sak - detta är hantverkskärlek.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar