10 saker jag lärde mig som utställare på Sy&Hantverksfestivalen 2023 och några tips till dig som funderar på att vara med.

10 saker jag lärde mig som utställare på Sy&Hantverksfestivalen 2023 och några tips till dig som funderar på att vara med.

I det här inlägget ska jag bena ut vad jag lärde mig av att vara med på Sy&Hantverksfestivalen för första gången. Några plus och minus och en sammanfattning av de tre dagarna och till sist några tips till dig som funderar på att vara med en mässa.

Det har redan hunnit gå en vecka sen festivalen gick av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö, 24-26 februari. Jag får villigt erkänna att jag var rätt slut efter tre dagars mässa och ganska många dagars förberedelser innan. Det är mycket att tänka på innan eftersom man hyr en tom golvyta med vita väggar, som man inte får göra åverkan på. Alltså kan man inte sätta upp något direkt på väggen utan måste tänka ut smarta lösningar för allt. Nu är ju det inget problem för en lösningsorienterad kreativ dåre som jag men det ska också utföras, inte bara tänkas. Med facit i hand så löste vi det allra mesta och jag har lärt mig att jag alltid ska ha en stege i bilen.

Nuförtiden har jag blivit bättre på att be om hjälp, så inför och under mässan hade jag inte mindre än fyra personer som hjälpte till med frakt av alla grejer, inredning av montern, problemlösning, försäljning och allt annat som dök upp under tiden. Mina hjältar: Anders Wideland, Tess Tenelius, Anna Söderström och - som alltid - min mamma Ingalill Lewerth som gör allt och lite till. TACK till er för att ni inte bara tror på mig stenhårt utan också hjälper mig att förverkliga min dröm!

Sy&Hantverksfestivelan förberedelser

De tre mässdagarna gick fort och det var roligt att få möta en massa glada människor (läs kvinnor) där många ser detta som årets händelse och vet exakt vad de är ute efter. Mässan har ett stort och varierat utbud och man kan köpa garn, tyger, mönster, färdiga sykit, rymdskeppssymaskiner, sybehör man inte visste fanns, fina silversmycken och även en del tingeltangel. Många utställare är extremt rutinerade och verkar nästan inte göra annat än att åka runt på olika mässor. De har färdiga byggsatser som de skapar sina montrar med och de glömmer INTE stegen hemma.

När mässan öppnade vällde det in hundratals hyfsat radiostyrda besökare som hade siktet inställt på mässerbjudandena. Man måste dra lite på smilbanden för det ser faktiskt ganska roligt ut när alla dessa sköna kvinnor i olika åldrar och utföranden fyller ut varje vrå av mässhallen!

Det tog inte så lång tid innan vi insåg att de flesta var där för att fynda på ett eller annat sätt och att mina tyger och produkter inte riktigt föll inom ramen för det. Vid några tillfällen turades vi om att gå runt och kika på allt och man såg snart att vissa utställare hade smockfullt med besökare hela tiden medan andra hade det betydligt lugnare, som vi. Ett vinnande koncept verkade vara att sälja färdiga kit, med till exempel garn och mönster till en tröja i en fin påse till ett förmånligt pris.

Vi hade många besökare som stannade till och tittade, åhhhade och ahhhade (vilket inte är det sämsta!), klämde, kände, undrade vem som designat, var tyget kommer ifrån och sen tog ett visitkort med sig. Det är jag jätteglad för och inte minst känns det väldigt fint att få bekräftat att många gillar mina mönster och färger och att det syns och känns att det är hög kvalité på det jag gör. Väl värt att nämnas är att det första vi sålde var min egen tygväska, sydd i Ella grön, och ganska väl använd vid det här laget. En kvinna blev så förtjust i den att hon inte brydde sig om att den var använd, det tyckte hon bara gjorde den bättre, mjukare och skönare! 

Syfestivalen MWD

Tyvärr blev försäljningen sämre än jag hoppats på och täckte inte ens kostnaden för montern. Det var ju ärligt talat en besvikelse, och även om det var första gången och jag fortfarande är ny i branschen, så finns det en verklighet med omkostnader, utgifter och räkningar som ska betalas. Med det sagt så ska jag nu försöka lista några plus och minus från mitt perspektiv:

Plus

 • Exponering, förstås. Att över 10 000 besökare har sett MWD är 10 000 fler än innan.
 • Många fina omdömen som stärker mig i min egen känsla för det jag gör
 • Möten med människor. För mig som jobbar och lever ensam så var det jättekul att få prata med andra, slänga lite käft och skratta.
 • Lärorikt. Oavsett utfallet har jag fått uppleva en mässa inifrån, hur allt går till och vad man kan förvänta sig.
 • Inspiration. Under tiden vi stått i montern (och även sett andras hantverk) har otaliga idéer kläckts och inspirationen till att göra nya och andra saker har har frodats.
 • Mässarrangören Numeramässor. Trevliga, proffsiga, ambitiösa, hjälpsamma.

Minus

 • Kostnaden. Det är en rejäl kostnad att genomföra en mässa. Inte bara att själva montern är en stor utgift, det tillkommer ganska mycket annat som man kanske inte tänker på eller ens vet innan. Bara en sån sak som att det som utställare var fri parkering under inflytt men under mässdagarna fullt pris, alltså 170 kr/dag. Det ska också vara skyltar, logga, inredning, visitkort, emballage mm. Många bäckar små…
 • Inte rätt mässa för MWD. Inredning och design hade passat bättre.
 • Dålig försäljning. Med facit i hand.
 • Logistiken på Stockholmsmässan. I synnerhet efter stängning på söndagen när alla skulle packa ihop och lasta ur. Huggsexa om lastvagnar och väldigt rörig bilsituation.

Så hur sammanfattar jag nu det här?

unsplash

Ja, jag har nu haft en vecka på mig att landa lite och fundera på vad jag tycker efter denna min första mässa. Lite som man kan ana i plus- och minuslistan ovan, så har jag kommit fram till att detta inte var helt rätt mässa för MWD. I nuläget hade det nog funkat bättre med en inrednings/designmässa. Trots att jag sista dagen sänkte priserna rejält (under inköps/produktionkostnad) så var det få som slog till trots att det tyckte om tygerna. Man är helt enkelt där för att fynda i stor utsträckning.

Jag hade hoppats och trott på att mässan skulle innebära en skjuts men så blev det inte, åtminstone inte där och då. Förhoppningsvis har ändå många fått upp ögonen för MDW och återkommer senare.

Uppsidan är att jag och vi som jobbade i montern blev inspirerade att tänka nytt och framåt, trots den lite skrala utdelningen. Att vara i rätt element bland tyger och hantverk är fantastiskt!

Madeleine och Anna i montern

Jag kommer nog inte att vara med på just Sy&Hantverksfestivalen igen, i alla fall inte som det känns nu. Men man ska aldrig säga aldrig, kanske ser saker och ting annorlunda ut i framtiden.

Nu blickar jag framåt och jobbar vidare med att ändra affärsmodellen från att hålla lager till att producera på beställning. Detta för att dels hålla nere mina kostnader och dels för att vara hänsynsfull mot miljön. Men OCKSÅ för att kunna erbjuda fler mönster och tyger och på så sätt få utrymme att vara så kreativ som jag är. Jag har ju inte hoppat av ekorrhjulet för att sitta och administrera hela dagarna…

Mina bästa tips till dig som funderar på att delta i en mässa:

 • Ta reda på vilken typ av mässa det är, vad ligger fokus på? Är det inredning och design eller handarbete för gör-det-självare? Är du där för att sälja och inte har stora marginaler så vill du vara hyfsat säker på att det är rätt matchning med besökarna.
 • Samla på dig så mycket info du kan om vad som ingår och inte ingår i kostnaden för montern men också för det du behöver runt omkring som parkering, mat osv.
 • Fråga någon som varit med flera gånger vad de har för råd att komma med.
 • Var beredd på att det är mycket jobb, både innan, under och efter mässan. Ta hjälp och se till att ni är flera i montern som kan byta av varandra för att kunna äta och gå på toa.
 • Lägg lite krut på att skapa en fin och tilltalande monter. Det gör stor skillnad för det allmänna intrycket och du kan känna dig stolt över ditt varumärke.

Vill du hålla dig uppdaterad med vad MWD gör - nyheter i shoppen, vad som är på gång framåt samt få tillgång till erbjudanden och kampanjer lite innan resten av världen? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du här: madeleine wideland.com 

eller skicka ett mail till info@madeleinewideland.com

eller skicka ett dm i instagram eller messenger

 

Allt gott!
Madeleine

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar