5 syprojekt du kan göra själv för att krydda höstmyset: huvudgavel, blus, necessär, lampskärmar, stolsdyna

5 syprojekt du kan göra själv för att krydda höstmyset: huvudgavel, blus, necessär, lampskärmar, stolsdyna

I det här inlägget har jag samlat 5 roliga syprojekt med våra egna (Madeleine Wideland Designs) linnetyger. Jag vill i första hand dela med mig av hur mångsidigt linnetyg är och att om du vill tänka och skapa hållbart så är linne det perfekta materialet. Läs gärna mer om lin och linnetygets egenskaper så blir du snart övertygad!

Det har precis varit val i Sverige och det känns skönt att valrörelsen är över och att lite annat kan få ta fokus ett tag. Jag hoppas att det inte blir en alltför knölig tid för oss framåt utan att vi kan få känna tillförsikt och lite ro. För mig är skapande på olika vis alltid ett sätt att förhålla mig till livet och omvärlden. Jag behöver skapa för att må bra och liksom lägga saker på plats. Jag tänker också att vi behöver fortsätta att boa in våra hem med fin och funktionell inredning. Under pandemins första år var vi många som plötsligt befann oss i att vara hemma hela tiden och för många är det fortfarande så, frivilligt eller ofrivilligt. Det blir allt viktigare att vi trivs hemma och att det vi inreder med ska hålla måttet - både visuellt och kvalitetsmässigt.

Att sy och skapa i tyg känns som en direkt länk bakåt i tiden där mina förmödrar skapade både vardagsföremål och vacker textilkonst, utan att ens vara medvetna om att det var det de gjorde. Jag har så många fantastiska föremål som jag ärvt - broderade dukar, spetsar, lakan, handdukar och mycket mer som skulle kunna gå under benämningen Förspilld kvinnokraft. Mer om detta hemska uttryck längre fram i tiden. Hur som helst så har jag med åren fått en allt större respekt för dessa kvinnors arbeten och suget att skapa vacker design, tillverka textil och sy har vuxit sig allt starkare.

Det kliar i fingrarna 

Eftersom jag har min studio med ett hundratal meter tyg i direkt anslutning till mitt hem så kan man tro att jag sitter och syr och är allmänt kreativ hela dagarna. Att ha eget företag innebär dock oerhört mycket annat än att vara kreativ och skapa nya produkter. I förra veckans blogg berättade jag om att jag ägnat större delen av sommaren till att bygga en ny, bättre webbshop och det är många timmar framför datorn. Men emellanåt så kliar det lite för mycket i fingrarna och jag bara måste testa en eller annan idé jag får.

Jag har som sagt en massa fina tyger i min webbshop och det är såå himla roligt - och inspirerande - att se vad mina kunder gör med textilen, så nu tänkte jag dela med mig av några syprojekt som jag själv gjort och hoppas att det ska inspirera till att DU vill prova!

Mina tyger är alla i finaste 100 % linne, 245 gram, vilket är ett relativt kraftigt linne som är avsett för inredningsprodukter. Det trycks i Borås enligt ÖKO-tex standard 100 och det betyder att pigmenten är vattenbaserade och giftfria. Trycket fixeras ovanpå tyget och pigmentet sugs därför inte in i trådarna som om man infärgar tyget. Läs gärna mer om hur vi jobbar och hur vårt sätt att producera hållbart fungerar.

Ett digitaltryckt linne är inte i första hand lämpat för möbler eller kläder eftersom det innebär ett slitage som inredningsprodukter inte utsätts för. Men att till exempel klä in en huvudgavel till en säng funkar utmärkt eftersom den inte utsätts för ett slitage som låt säga en klädd stol gör.

Nu sätter vi igång!

Avtagbar klädsel till huvudgavel

Som ni vet, om ni följt mig en tid, så är min mamma min mentor inom sömnad och hon kan så mycket att det vore konstigt att inte ta hjälp av henne. Vi mätte och räknade, klippte och provade och kom fram till att det behövdes skarvas på ett ställe då tyget är 150 cm brett. Överdraget består egentligen bara av fram och bakstycke med en remsa i mitten med samma bredd som gavelns djup och sen har vi bara stoppat in kanten i skarven mellan huvudgaveln och sängen. På så sätt går den lätt att ta av om man vill tvätta den - eller varför inte byta ut den mot en annan efter humör och säsong! 😄 Jag valde tyget Dotty grå, ett milt grått tyg med vita, lite oregelbundna prickar, eftersom jag gillar en vilsam ton i sovrummet.

 

kuddhög

Till det har jag sytt lite större kuddfodral, 65x65 cm, eftersom jag hade kuddarna redan, i Gloria grå. Framför dem har jag lagt 40x50 kuddar i Ella grå och framför dem ännu lite mindre kuddar i Lilly grå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Liten sminkväska

Nästa fina produkt är helt och hållet min mammas förtjänst. En liten fin necessär som jag nu använder dagligen för mina sminkprylar!

necessär ella grön linnetyg

Mönstret hittade vi online och det är såklart betydligt pilligare än en huvudgavel. Det är kanske inte det första syprojekt man ska ge sig på om man aldrig sytt tidigare men med lite träning så går även det! Tyget är Ella grön och necessären är fodrade med ett enfärgat bomullstyg. Fördelen med en lite mindre produkt är att det är perfekt till att använda resttyger från andra projekt. Varför inte lappa ihop flera småbitar som matchar?

Lampskärmar

lampskärm dotty grå med vita prickar

Även de här små ljuvliga lampskärmarna är min mammas verk. Vi var på loppis och fyndade själva skeletten och sen använde vi restbitar, nål och tråd och lite textillim. Här vill jag tipsa om att textillim är smidigt att använda men prova först vilken färg limmet får när det torkar. Det är inte så kul när det gulnar mot den vackra tyget...

Stolsdynor

Min favvostol hemma är den här korgstolen från Ikea. Jag hade den först som skrivbordsstol men sen fick den flytta ut till köket och jag skaffade en till. Jag har alltid gillat små matplatser med myskänsla, att man kan sitta länge i en skön stol som känns som en fåtölj, äta långfrukost och läsa eller tillsammans med någon trevlig person (eller som i mitt fall Musse the cat som gärna håller mig sällskap och framför allt försöker komma åt mitt frukostägg). 

stolsdyna i brigitte blå rutigt linnetyg

 Jag tyckte att stolarna skulle bli fina med dynor i rutigt som komplement till köksgardinen i Lilly blå. Även den har jag hittat på själv - en variant av hissgardin som man rullar upp och ner efter behov och knyter upp med snören eller “tampar” av samma tyg.

hissgardin lilly blå

Jag valde Brigitte blå och sydda två superenkla stolsdynor som jag stoppade med skum som blev över efter att jag gjort två stora tygklädda anslagstavlor till studion.

Kontrasten mellan det flätade naturmaterialet i stolen och det lite strikta rutiga tyget gillar jag jättemycket och linnetyget funkar utmärkt till stolsdynor, det syns inte att de är använda! Så även om tygerna inte i första hand är avsedda till möbler så funkar de bra, särskilt om man väljer något med en ljus bottenfärg. Det är känsligare med mörk bottenfärg eftersom nötningen blir på trycket istället för själva tyget då.

Blus med raglanärm

Även om hösten nu är här så kunde jag inte låta bli att prova att sy en enkel blus i Lilly rosa. Jag snubblade över ett väldigt enkelt mönster hos sewdifferent och eftersom jag varit nyfiken på hur mitt linne skulle kännas i ett plagg så satte jag igång! Den här gången kastade jag alla kanter och tvättade tyget först. Linnet krymper en aning i tvätt och blir mjukare så det var ett måste när det ska sys kläder. Jag printade ut mönstret på några A3-papper, tejpade ihop och klippte till. Sen var det faktiskt superlätt att sy blusen! Raglanärmen kräver inte mycket passning och jag gillar den enkla modellen som jag också tycker passar bra med blommigt tyg. Då blir det inte för gulligt, liksom.

Så här blev det och jag har redan använt blusen tillsammans med ett par vida svarta kostymbyxor och vita sneakers. Jag kommer definitivt att använda mönstret till fler plagg, och det är enkelt att t ex göra ärmen längre eller också förlänga hela plagget till en klänning.

En liten bonus här: jag provade att sy en tegelorange passpoal på ett runt kuddfodral i Dotty grön - jag tycker det blev ursnyggt och nu ska det sys runda kuddfodral till ytterligare loppisfynd!

passpoal dotty grön med rostSumman av gör-det-själv-kardemumman är att mina fina linnetyger funkar utmärkt till annat än kuddfodral! Det enda du bör tänka på är som sagt att om det du vill skapa är något som kräver mycket tvätt, till exempel bordstabletter, så är det smart att välja en ljus bottenfärg som tål maskintvätt. De mörkare färgerna bör kemtvättas och det kanske man inte har lust med för just bordstabletter. 

Tygerna är underbara att handskas med och det är något som brukar uppskattas av gör-det-självare. Det glider inte iväg och du behöver inte nåla ihjäl dig eller tråckla i onödan.

Snart är det jul...

Det står inte på förrän det är dags att börja tänka på julklappar (jag vet, det är galet) och det finns ju inget roligare - eller bättre - än att ge bort gåvor man tillverkat själv. Eftersom alla MWD:s tyger är hållbart tillverkade, med tidlösa mönster och färger för att också hålla länge i ett hem, så är det en klok investering både för miljön och plånboken.

Eftersom vi alla blir drabbade av hårdare tider och det verkligen nu är viktigare än någonsin att vi konsumerar hålbart - kvalitet före kvantitet - så ger vi alla kunder 15 % rabatt på hela sortimentet under helgen 16-18 september. Du behöver bara hoppa över till shoppen och handla så får du rabatten när du checkar ut i kassan! 

Vill du veta mer och lite innan?

Om du vill få en närmare inblick i vad som är på gång framåt, erbjudanden och framför allt lite mer på djupet om mig, Madeleine, och Madeleine Wideland Designs, så kan du anmäl dig till nyhetsbrevet direkt i webbshopen, längst ner på sidan. Vi spammar inte med en massa reklam, det lovar jag.

Nästa artikel

I nästa artikel kommer jag skriva om kvinnligt entreprenörsskap, hur det skiljer sig från det traditionella och hur ett “feminint” synsätt på företagande kan öppna dörren till ett annat slags liv. Ett lugnare, mer värderingsstyrt och hållbarare liv.

Allt gott!

Madeleine

 

Tillbaka till blogg

3 kommentarer

Så inspirerande! Blir superpeppad – inte minst till att sy ett nytt överdrag till vår sänggavel. Tack för mysig läsning och kreativ boost! ❤️

Tess

Åh tack, vad himla glad jag blir! Vi har haft riktigt roligt här med våra projekt och det finns tusen sätt att vara kreativ med textil! Jag är extra glad för att “Ella” får pryda just ditt hem! ❤️

Madeleine

Vad roligt att se så många olika produkter i dina fina tyger! Och så smart att låta loppisfynd få ett ansiktslyft. Way to go!
Btw, jag är sååå nöjd med mina ”Ella”-gardiner som passar grymt bra i mitt vardagsrum!

Karin

Lämna en kommentar