Är sociala medier nödvändiga för att lyckas med kreativt företagande?

Är sociala medier nödvändiga för att lyckas med kreativt företagande?

Är det ett måste som småföretagare att lägga massor av tid och kraft på marknadsföring genom sociala medier? Går det att lyckas ändå?

När jag skriver det här har jag landat hemma igen efter några dagar som hundmormor till lilla Cleo. Jag har varit där till och från i snart två veckor. Det är, som ni som har hund vet, ingen lek att ha en liten valp att ta hand om. Det är lite som att ha en bebis som inte har blöja och måste rastas och som inte kan dras runt i vagn. Man är helt enkelt hänvisad till att vara mycket inne, hemma och fokusera på det lilla livet 24/7.

Amstaff valp tik

Jag skulle ljuga om jag ska att jag inte är trött efter den första veckan med uppgång 2-4 gånger per natt. Jag är trött men också glad och förundrad över denna fantastiska lilla amstaff-tik som heter Cleo och redan lyssnar till sitt namn, kan “sitt”, “snurra” och “tass” vid drygt 10 veckors ålder. Om du är nyfiken på vad Ella och Cleo har för sig så kan du följa dem på Tiktok.

Så mycket jobb hinns inte med eftersom det, precis som med bebisar, handlar om att välja att duscha, äta, vila eller något annat basalt medan Cleo sover. I de små stunderna av lugn och stillhet så ritar jag nya mönster och leker med färger som jag inte brukar välja.Årets upptäckt

Det som också hänt den gångna veckan är att jag nästan helt låtit bli sociala medier. Det har ju inte alls varit prio på att sitta med en telefon eller dator - det går liksom inte - och det har varit SÅ. SKÖNT. Jag har knappt varit inne på mina privata konton och heller inte gjort några inlägg på mina företagskonton.

I vanliga fall lägger jag jättemycket tid på att göra inlägg efter alla konstens regler med snygga bilder, text som som är genomarbetad och hashtags som ska träffa rätt målgrupp. Jag har sen jag startade MWD lagt oräkneliga timmar på att förbereda och skapa dessa inlägg för att jag har tänkt att man måste göra det för att ha en chans att lyckas med marknadsföring idag. Det inte bara tar mycket tid att skapa, det pågår ständigt i mitt huvud också. “Jag måste uppdatera oftare”. “Jag måste hitta bättre hashtags”. “Jag måste komma ihåg att ta bilder när jag gör det eller det”. Och så vidare. Under ett år och tre månader har jag genom detta ökat antalet följare på instagram från runt 600 till cirka 800 och på facebooksidan från cirka 250 till drygt 300. I sociala medier-världen är det mindre än försumbart. Närmast obefintligt. 

Jag vill dock uttrycka min enorma tacksamhet till er som följer mig, stöttar och hejar på. Det betyder jättemycket! 

Sociala medier

Okej, så om man djupdyker i det här så sägs det att antalet följare inte är nyckeln till framgång, det är RÄTT följare som betyder något, i mitt fall alltså de som är intresserade av att köpa mina produkter. Det är bättre att ha ett fåtal följare som köper mina produkter än massor som inte bryr sig. Så då går vi tillbaka till analysen av just detta då: hur många köp (så kallade conversions = folk som klickat sig vidare till webbshoppen och gjort ett köp) har gjorts från instagram eller facebook vidare till webbshoppen? Svar: inte ett enda. Inte. Ett. Enda. Under en tidsperiod på ett år och tre månader.

De härliga människor som köper av mig hamnar i någon av följande kategorier:

  • vänner och familj

  • vänners vänner och familj (mun mot mun-metoden)

  • IRL - vid ett Öppet hus, Popup-butik, mässa eller utställning

  • genom en vanlig googlesökningAnvändarna är innehållet

Som alla vet vid det här laget så förändras algoritmerna hela tiden i dessa social plattformar. Det betyder lite förenklat att förutsättningarna förändras: hur du når ut, vad du når ut med, till vem, när osv. Ett tag är det korta videos som åker upp i flödet, lite senare är det carouselinlägg (flera bilder i rad). Och så finns det självklart tusen andra variabler som spelar in. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå hur man ska kunna hänga med. Det enda vi med 100 procent säkerhet vet är att de som tjänar på all den tid och kreativitet som vi användare lägger ner på att få till det här, är de som äger plattformarna. Idén är genial och det kallas för User Generated Content, USG.

user generated content

Det betyder direkt översatt användargenererat innehåll och är precis vad det heter. Det är vi som användare som skapar innehållet, helt gratis och ibland betalar vi också för det i form av annonser där plattformen (mer eller mindre) väljer ut vem som ska se just dina annonser. USG blir allt vanligare och det enda man kan göra är att fråga sig om man vill fortsätta att skapa innehåll x antal timmar i veckan utan minsta garanti för att det genererar inkomst till det egna företaget.

Jag börjar bli tveksam, på riktigt.

Inte bara för att det inte ger något i form av försäljning utan också för att det ockuperar mitt sinne. Trots att jag är 53 år och alltså inte tillhör generationen som är fastklistrad vid telefonen, så inser jag att jag ofta tänker i inläggsform. Inom loppet av en sekund har jag i en given situation formulerat en text och visualiserat en bild som beskriver situationen. Det här går automatiskt nuförtiden och det är ta mig fasen otäckt. Och då tillhör jag ändå inte dem som uppdaterar flera gånger om dagen, bara inne i min hjärna.FONMO - Fear Of Not Missing Out

Det som händer med mig här är att jag ständigt känner mig jagad och stressad. Inte för att jag ska missa något - det finns till och med en term för det tillståndet: FOMO, Fear Of Missing Out - det bekymrar mig inte det minsta eftersom jag privat inte lever ett sådant liv. Snarare det att jag känner FONMO - Fear Of Not Missing Out. Jag känner mig jagad för att jag (med hjälp av sociala medier) på något vis planterat så djupt i min hjärna att det enda sättet att lyckas med en kreativ business är att ständigt visa upp ALLT man gör på sociala medier. Och att detta också ska ske enligt en eller annan strategi som du kan gå kurs för att lära dig. Jag älskar att lära mig nya saker så jag hoppar gärna på allt möjligt som kommer i min väg men nu känner jag lika djupt i mitt inre att det hela faktiskt är en smula galet. Jag vill inte lägga min tid på att skapa allt detta innehåll till ingen nytta. Det bisarra är också att det ju försvinner lika fort som jag lagt upp det. Poff, så är två timmars jobb väck i cyberrymden.

Tillbaka till känslan av ro som infann sig efter en vecka som hundmormor och noll uppdateringar på facebook eller instagram. Visserligen är det mycket krävande att ha en 10-veckors valp omkring sig dygnet runt, med sömnbrist som med en nyfödd, men himmel vad härligt det är att vara så närvarande hela tiden. Det här att faktiskt inte kunna zooma ut eller ens vända bort blicken en sekund gör ju att man är i nuet, vare sig man vill eller inte. Jag har känt hur det där jagade uppdateringsbeteendet runnit av mig mer och mer för varje dag. Telefonen blir liggande långa stunder och jag använder den just nu bara till att messa med några få personer och lyssna på ljudböcker, något jag inte gjort förut men nu verkligen njuter av.

Men då infinner sig frågan, vad ska jag göra istället då? Ska jag helt sluta med sociala medier eller ta mig an dem på något annat sätt?Finns det ett alternativ?

Som jag redan sagt så gillar jag att lära mig nytt och jag är en riktigt kursaddict. Helt i linje med det så deltog jag för en tid sen i en online-kurs som bland annat handlade om att växa sitt företag utan sociala medier (kursen behandlar även om att driva företag på ett generellt mer feminint och varsamt vis). Om man betänker att folk har sålt grejer och tjänster i alla tider och att sociala medier har funnits i ungefär en sekund, så inser man att det går alldeles utmärkt att klara sig utan. 

Det blir svårare om man tänker att man ska klara sig helt utan internet och det får bli den dag jag tröttnar helt på bruset och flyttar ut till ett torp i skogen. Där är jag inte riktigt ännu i alla fall.

Det finns kanaler att marknadsföra sig genom som är mer personliga och hållbara än sociala medier. Podcasts, youtube, bloggar, popup-butiker, epost, event och många fler. Visst kräver det mycket jobb det också men det innehållet finns kvar även efter 2 timmar, 2 dagar eller 2 år.

 

 

Jag tänker såhär: eftersom jag tycker om att skriva och har en blogg som fungerar och som i alla fall har några trogna läsare, så är det där jag ska lägga krutet. En blogg lever länge och ett inlägg kan läsas långt senare än det publicerades. I bloggen kan jag utveckla resonemang och dela med mig av stort och smått på ett sätt som passar just mig och mina läsare/följare/kunder/målgrupp.

Madeleine Wideland Design blogg

Till bloggen knyter jag ett nyhetsbrev som jag skickar ut regelbundet och där jag även har erbjudanden och små överraskningar. De som skriver upp sig som prenumeranter på bloggen och nyhetsbrevet är genuint intresserade av min design och livet runt det och kommer förhoppningsvis att vilja stötta MWD och mig även i fortsättningen.

Till det adderar jag Pinterest, som är en fantastisk plattform/sökmotor där jag kan marknadsföra inlägg, tips och annat med vetskapen att det finns kvar i evighet. Amen.

Jag kommer också att satsa på pop-up och öppen ateljé så som jag gjort tidigare. Det är ju också så roligt att träffa människor och få byta sytips och inredningstankar!

Jag kommer inte att ta bort mina sociala medier, inte just nu i alla fall. Men jag tänker att de mer ska få fungera som skyltfönster och komplement till webbsidan och shoppen och jag tänker inte lägga tid på varken strategier eller att skapa det perfekta innehållet på det sätt jag försökt göra hittills. Jag tänker att jag delar sånt som kan skapa värde för dem som redan följer mig, i form av erbjudanden och nyheter i shoppen.Det jag skapar måste betyda något

Jag vill att det jag skapar ska betyda något, för mina kunder, för mig och för dem som står mig nära. Under en lång period i mitt liv fick skapandet och känslan för det som är jag stå tillbaka för annat. Numera känner jag mig som en hel människa och det beror mycket på att jag tycker om att leva i skapande, medvetenhet och engagemang. Det vill jag inte kompromissa bort med att återigen jobba för andra, som Meta som idag äger bland annat Facebook och Instagram.

Nu ska gudarna veta att jag aldrig blivit anklagad för att vara konsekvent så det finns en risk att jag ändrar taktik igen om ett tag när jag får för mig att jag vill testa något nytt. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig! Just nu känns det i alla fall rätt att fokusera mer på kreativitet och utveckling.

Så för att summera det hela och besvara den inledande frågan: kan man lyckas med sitt företag utan sociala medier? Ja, det tror jag verkligen. Bara genom att analysera trafiken på sina sociala medier, betalda annonser mm, så ser man att man måste nå ut till många tusen konton för att få några enstaka klick till sin webbshop.

Med det sagt så vet jag att det finns de som lyckas bra med sociala medier och jag menar inte att det är värdelöst att använda sig av det men för egen del mår jag bättre av att inte försöka överlista algoritmerna som ändras i en allt snabbare takt. Jag vill skapa kontakt och kommunikation och det gör jag bäst såhär. Min förhoppning och varma önskan är att du ska vilja följa min blogg och prenumerera på den och nyhetsbrevet och på så sätt vara en del av min värld. 

Allt gott!

Madeleine

Madeleine Wideland

Vill du hålla dig uppdaterad med vad MWD gör - nyheter i shoppen, vad som är på gång framåt samt få tillgång till erbjudanden och kampanjer lite innan resten av världen? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du genom att fylla i formuläret längst ner på den här sidan

eller skicka ett mail till info@madeleinewideland.com

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar