unika-handsydda-kuddfodral-linne

Därför ska du köpa ett unikt, handsytt, hållbart producerat kuddfodral i linne för 950 kronor från Madeleine Wideland Designs.

I det här inlägget ska jag utveckla tanken om varför du ska lägga 950 kronor på att köpa ett unikt, handsytt, hållbart kuddfodral i linne istället för ett billigt massproducerat. 

Jag vet att man inte får säga att sommaren går mot sitt slut men det kanske är lika bra att ta tjuren vid hornen och uttala det högt?

Sommar och sommar, förresten..där jag befinner mig har sommaren varit konstig vädermässigt och det är bara att inse att klimatförändringarna är här för att stanna. Jag är mycket tacksam för att jag personligen inte blivit hårdare drabbad än att det för min del inte blivit några bad eller något solande. Många människor har fått hus och hem förstörda och jag lider verkligen med dem. Utöver detta har vi en lågkonjunktur som slår hårt mot dem som redan har det tufft och vi har nog alla börjat hålla hårdare i plånboken. Det märker jag tydligt av i min egen verksamhet som ju liksom bygger på att det finns en försäljning.

1 maj i år öppnade jag och min kollega och bästa vän Anna vår gemensamma Butik & Textilateljé på Torekällberget i Södertälje. 

butik-och-textilateljé

Det är vi väldigt glada för och eftersom vi också har vår ateljé i samma lokal så blir allt mycket enklare att överblicka. Här erbjuder vi våra egna textilprodukter med våra varumärken Madeleine Wideland Designs och Lilla Anna Design. Vi syr och pratar, ibland i omvänd ordning. Planerar för framtiden och hur vi bäst använder våra kunskaper tillsammans.

Med facit i hand kan vi konstatera att Torekällberget haft en toppensäsong med över 18 000 besökare medan vår butik hade en hyfsat stadig ström av besökare under semesterperioden men i övrigt haft det väldigt lugnt. Försäljningen har varit..sparsam…

Vad det beror på kan vi analysera hur mycket som helst, men gissningsvis är det en kombination av att besökarna till stor del består av barnfamiljer, den dåliga ekonomin och vårt utbud. Säkert också att vi är helt nya som fysisk butik och att man inte känner till att vi finns här.

Det här tål att tänkas på.

Min passion och tanken bakom Madeleine Wideland Designs är att skapa design och tillverka textil som är genuint hantverk och med en tillverkning som inte bidrar till att förstöra naturen eller i något skede involverar dåliga arbetsförhållanden eller barnarbete.

Hur vår process ser ut mer i detalj kan du läsa om här.

handsytt-kuddfodral-passpoal

I praktiken betyder det att mina tyger och produkter - kuddfodral, kökshanddukar, bordsdukar mm - har ett högre pris än liknande produkter hos större kedjor.

Ett handsytt kuddfodral i 100 % linne kostar 950 kr hos mig , en kökshandduk kostar 280 kr och en bordslöpare 450 kr.

Även om detta inte är några ohemula priser - det finns såklart inredningsprodukter som kostar mycket mer - så behöver man kanske tänka till lite innan man slår till på ett köp.

 

 

 

Och det är precis vad jag vill att du ska göra - tänka till.

Textilindustrin är smutsig och många delar av processen lämnar ofta mycket övrigt att önska. För att vara hållbar måste jag som kreatör vara noggrann, varsam och tålmodig. Det finns fortfarande saker att förbättra, det gör det alltid, men jag kan garantera dig som kund att ingen kommit till skada och att inga skadliga ämnen används till framställningen av textilen.

Det är det här du betalar för.

Vetskapen om att jag och vi som jobbar med min verksamhet gör allt för att du ska kunna handla med gott samvete. Du ska känna att kudden du vilar ryggen mot har ett kuddfodral med en design som kommer från mitt hjärta, med timmar av detaljarbete innan det är klart. Du ska veta att de som tryckt mönstret på tyget är vuxna yrkesmänniskor som jag känner personligen och som garanterar en hållbar tryckprocess. Du ska se och känna att sömmarna är sydda av mig, i min ateljé och att just den kudden du har är unik. Det finns bara en av den och den är din!

unikt-handsytt-kuddfodral-linne

Om vi tillsammans bestämmer oss för att tänka till och vara noggranna i våra val så har vi åtminstone gjort något för att situationen på vår gemensamma jord inte ska bli sämre.

Att aktivt välja långsam produktion och hållbart hantverk bidrar också till att behålla kunskap och traditioner som vi snart ser går förlorade annars. Inte allt blir bättre med hjälp av AI och snabba processer. Själv är jag svag för NI, naturlig intelligens. Den som gör att du och jag kan tänka självständigt i flera led, sätta oss in i tänkta situationer och göra medvetna val.

En väldigt rolig grej som jag håller på för fullt och jobbar med, är en helt ny kollektion med tapeter!

För ett par år sedan lät jag ta fram några våder med ett handmålat mönster som jag hade med på en utställning. Det var då jag hittade Kullastintan i Dalarna som hjälpte mig att få fram en tapet som var exakt det jag ville ha. Nu är tiden mogen för ett samarbete och jag jobbar på med ett antal handmålade motiv och mönster som ska ingå i kollektionen. Jag har känt att jag vill utveckla mitt handmåleri och det gör sig så fint som tapet! 

 

Tanken är också att ta fram textil som kompletterar tapeterna. Både tapeter och textil kommer att tillverkas först efter beställning vilket då ytterligare bidrar till hållbarhetstänket. Inget lager som kostar och tar plats och inget spill eftersom vi tillverkar exakt den mängd som går åt. 

Min dröm är att erbjuda hela koncept med allt ifrån inredningstips till skräddarsydda färgpaletter och sen tapeter, textilier och kanske även väggdekorationer i form av tavlor och prints. Men ett steg i taget. Det gäller att vara hållbar med sig själv också. 

 Till nästa gång,

Madeleine

Om du vill veta mer om vad som händer i butiken, på webben och i livet samt få lite specialgrejer från mig till dig så kan du anförtro mig din epostadress. Jag kommer inte att bombardera dig med epost om allt möjligt utan bara när jag har något nytt och roligt att berätta om. Du kan skriva upp dig direkt på hemsidan, i ett popupformulär eller scrolla längst ner på sidan. Eller så skickar du ett mail till mig på info@madeleinewideland.com

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar